Тя  отчита още, че за първи път през 2020 и

...
Тя  отчита още, че за първи път през 2020 и
Коментари Харесай

Безработицата при завършилите висшисти през последните 5 г. е рекордно ниска

Тя  регистрира още, че за първи път през 2020 и 2021 година е преодоляна отрицателната наклонност за понижаване на студентите, чийто брой сега е над 200 000. 

Почти всички студенти, приключили медицински специалности, се осъществят на пазара на труда. Безработицата в посоки медицина, фармация и стоматология е към и под 1 %. Толкова е делът на безработните и измежду приключилите военно дело и математика.

Най-висок е той в направление " обществени действия " - 3,7 на 100. Средният застрахователен приход на приключилите също нараства, достигайки до 1647 лв. през 2022 година, при 867 лв. осем години по-рано.

 

Най-високи са възнагражденията на висшистите с тапия по информатика и компютърни науки - над 3450 лв. застрахователен приход.

 

Служебният учебен министър Сашо Пенов заключи: " През 2022 година могат да се отбележат най-малко две позитивни трендове във висшето обучение: по-добра реализация на приключилите и повишен брой на научните изявления, в това число и на интернационално разпознаваемите ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР